Architecture NEWS

MLZD and Sollberger Bögli Architects complete angular football stadium in Lausanne

Swiss studios MLZD and Sollberger Bögli Architects have completed Stade de la Tuilière stadium in the city of Lausanne, which is defined by its rectangular form and cutback corners.

Built for Football Club Lausanne-Sport, the 12,500-seat stadium has a distinctive form generated by the decision to remove the building’s corners creating four angular overhangs.

Stade de la Tuilière in Lausanne

“We aimed to profit through omission: cutting off the corners of the stadium became the creative, organisational and structural core of the design,” said MLZD and Sollberger Bögli Architects.

“This emotionalises the building and thus becoming the expression of an emotional game,” the studios told Dezeen.

Lausanne football stadium

The overhanging corners have a practical purpose of allowing spectators to circulate around the stadium, which was built on a confined site, and provide shelter to the entrances.

They also clearly demonstrate the building’s purpose, build excitement about upcoming matches and help give an identity to Football Club Lausanne-Sport.

“A stadium should indicate its function from the outside – it should make you look forward to the experience inside,” said the studios.

“We built a lot of models during the competition phase. The cut corners turned the functional box into an emotional bowl,” they continued.

Within the stadium, MLZD and Sollberger Bögli Architects aimed to design a building that did not distract supporters from watching the match.

The stands were built with the steepest gradient allowed within regulations to place supporters as close as possible to the action and roof was engineered to maximise noise within the stadium, while reducing the noise that escapes to the surrounding neighbourhood.

Football Club Lausanne-Sport pitch

“All power to the game! The architecture serves this purpose and steps back as much as possible: calm horizontal lines, no optical distraction,” said the studios.

“The planning of the atmosphere was also important: with the maximum steep incline of the grandstand, the spectators will be as close to the action as possible,” they continued.

“Much attention was also paid to the acoustical geometry of the roof – reflecting loud to the inside and silent towards the urban surrounding.”

Stade de la Tuilière in Lausanne

Overall the architecture studios believe that the entire design is practical and supports the enjoyment of the sport taking place within the stadium.

“It is more a ‘stadium’ instead of an ‘arena’,” said the studios. “Rather than being glamorous everything is very pragmatic and direct: the architectural gesture, as well as the internal organisation and the materials.”

“Everything relies on the power of sport as the main protagonist.”

Source : Dezeen.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: